Sunday 27 November 2011

Mierea folosita in alimentatie

Am decis sa scriu acest articol in primul rand pentru ca am primit un comentariu la reteta Tort cu crema de iaurt si jeleu de fructe in care mi se spunea ca e o reteta ideala dar ca ar fi fost mai bine sa inlocuiesc zaharul cu miere. Nu stiu acum daca autorul/autoarea se referea la un anumit pas din reteta sau la inlocuirea totala a zaharului.

Socrul meu este apicultor de o viata si de la dumnealui stiu ca mierea incalzita la o temperatura peste 70 grade devine toxica. Totusi imi venea greu sa cred ca devine chiar toxica, de aceea am inceput sa ma documentez, sa caut pe Internet informatii referitoare la incalzirea mierii. Motivul pentru care consumam miere in loc de zahar este pentru a obtine un produs mai sanatos si util pentru organism. Ce am gasit? Vedeti mai jos doar cateva din sursele pe care le puteti citi:
http://revistaplafar.ro/ce-mancam/1827/inlocuitorii-naturali-ai-zaharului.html
http://www.perfecte.ro/diet-health/zahar-vs-miere-afla-cat-de-periculoase-sunt.html
http://www.scritube.com/medicina/alimentatie-nutritie/Sfaturi-utile-miere205131324.php
http://en.wikipedia.org/wiki/Honey
http://www.unhinderedliving.com/honey.html

Asadar, pentru a obtine un produs sanatos, nu folositi mierea in preparate pregatite termic sau preparate fierbinti pentru ca, odata ce a trecut de 40 grade, mierea si-a pierdut toate proprietatile curative si doar indulceste preparatul, deci devine la fel de folositor pentru organism ca si zaharul. Iar daca mai punem ca se degradeaza si rezulta o substanta toxica, cu atat mai mult trebuie sa evitam acest lucru. E adevarat ca, pana am aflat acest lucru de la socrul meu, foloseam mierea in ceai fierbinte atunci cand eram racita, o foloseam in lapte cald spre fierbinte. Insa de atunci, las ceaiul/laptele sa se raceasca pana ajunge la temperatura corpului si apoi adaug miere si/sau lamaie dupa caz.

Ce trebuie sa retinem este urmatorul lucru: mierea NU trebuie incalzita peste 70 grade C, deoarece fructoza se degradeaza termic usor, rezultand o substanta toxica hidroximetilfurfural (HMF). Prin incalzirea mierii, se mai distrug enzimele, vitaminele si alti factori biologic activi valorosi, scazandu-i drastic virtutile nutritive si curative, asa ca la ce sens sa mai folosim mierea in prepararea vreunui desert sau aluat la cuptor?






Doriti sa fiti anuntat prin E-mail cand apar postari noi pe acest blog?

Introduceti va rog adresa dvs de E-mail:
Veti primi un E-mail cu un link pentru a va activa abonamentul.
Cautati si in Junk daca nu il primiti.
Blog Feed:http://feeds.feedburner.com/ReteteCulinareAdaptateDieteiBebelusuluiTau

Delivered by FeedBurner

4 comments:

  1. Mihaela

    cred ca singura restrictie pentru copii este legata de varsta... nu este indicata sub un an deoarece poate conduce la botulism. Eu ii dau prichindelului meu de pe la un an si 2 luni si nu am avut probleme. Ii place la nebunie! O folosesc ori de cate ori pot in loc de zahar. Zaharul e cu adevarat o bomba chimica pentru ei. La fel ca si toate preparatele minune de patiserie, gen prafuri instant sau mai stiu eu ce budinci cu diverse arome.
    Cel mai important pentru fiecare mamica este sanatatea puiului ei. Fiecare are propriile reguli iar sfaturile tale trebuie apreciate ca atare :)
    Oana

    ReplyDelete
  2. Oana, sigur ca restrictia legata de varsta este in primul rand grija unei mame cand administreaza miere copilului din motivul pe care l-ai mentionat, eu insa m-am referit strict la utilizarea in preparatele fierbinti si asta in urma observatiei primite la reteta cu pricina :) Exista foarte multe retete pe Internet cu mierea folosita in loc de zahar pentru ca este mai sanatoasa insa la preparate pregatite la cuptor nu isi are rostul.
    Multumesc pentru comentariu si pentru vizita.
    O zi frumoasa!

    ReplyDelete
  3. Woww.. E bine de stiut acest lucru. Auzisem pur si simplu ca mierea nu e buna calda, insa nu credeam ca e chiar asa grav. Multumesc de informatie.

    ReplyDelete
  4. Multumesc pentru vizita, Iuliana!
    Sper sa fie de folos si altor mamici

    ReplyDelete

Trimiteţi un comentariu