Friday, 4 November 2011

Tort aniversar cu mousse de visine si crema de iaurt


Ingrediente pentru forma tort diametru 24cm:

>> blat de tort diametru 21cm
  • 4 oua
  • 120g zahar
  • 40g midgale macinate
  • 20g amidon
  • seminte de la o pastaie de vanilie
  • 60g faina

>> pentru ornamentele de pe blat
  • 2 albusuri
  • 40 g zahar pudra (cam 2 linguri)
  • 30 g unt
  • 40 g faina (cam 2 linguri nu foarte pline)
  • 10 g cacao (1 lingura)


>> pentru blatul de piscot
  • 2 oua, separate + 2 galbenusuri ramas de la ornamente
  • 1 lingura zahar tos
  • 4 linguri zahar pudra cu aroma de vanilie (sau adaugam 2 pliculete cu zahar vanilinat)
  • 4 linguri cu faina

>> mousse de visine
  • 200g visine (eu am avut congelate din vara)
  • 200g dulceata de visine (din camara proprie :)  )
  • 10g gelatina
  • 300ml frisca sau, in cazul meu, 2 plicuri de praf de frisca preparate cu lapte vanilat cu o zi inainte (batonul de vanilie ramas de la blat l-am fiert cu 1l de lapte pe care l-am bagat apoi la frigider)
>> crema de iaurt
  • 200g iaurt gras (3% grasime)
  • 300ml frisca sau, in cazul meu, 2 plicuri de praf de frisca preparate cu lapte vanilat cu o zi inainte 
  • 3 foi gelatina (5g gelatina)
  • 1 lingura dulceata de coji de portocale (din camara proprie:)  )

Cu acest tort particip la concursul de pe blogul Laurei Adamache si cu el voi sarbatori ziua Sf Mihail si Gavril :)

Pentru ornamentul de pe margine m-am inspirat de pe blogul Brandusei, mi s-a parut o modalitate geniala de a scrie La Multi Ani pe un tort :) E bine ca blatul de tort sa fie preparat cu o zi inainte pentru a nu ne aglomera intr-o singura zi. Blatul de tort este copt intr-o forma de 21cm iar tortul este montat intr-o forma de diametru 24cm, am vrut sa fac aceasta precizare sa se inteleaga ca nu este nicio greseala.

Blatul se face foarte simplu: ouale se bat cu zaharul 10-15min pana cand se albesc
Dupa 5min de mixat se adauga seminte de vanilie

Apoi se adauga treptat migdalele macinate la robot cu amidonul si faina. Pentru incorporarea migdalelor, amidonului si fainii folositi o paleta, nu mixerul.

Pe fundul formei punem hartie de copt iar marginea o ungem cu ulei sau unt si tapetam cu faina, apoi turnam compozitia. Pentru un blat reusit, loviti de masa de cateva ori forma cu compozitia pentru a scoate bulele de aer

Preincalzim cuptorul la 180 grade si coacem 20-25min pana cand capata o culoare frumoasa si se desprinde de pe margini. Nu scoateti imediat blatul din cuptor, lasati-l 20min cu usa intredeschisa (blocati cu o lingura de lemn). In felul acesta nu veti avea un blat lasat. Dupa cele 20min, scoateti blatul si lasati-l sa se raceasca pana cand il folositi a doua zi.

A doua zi, taiem blatul in 2 si ne apucam de restul retetei. Ne ocupam de ornamente dar inainte, trebuie sa le desenam pe foaia de copt pe care o punem in tava de aragaz. Mare atentie! Daca vrem sa apara cuvinte pe blat, le scriem pe foaie, apoi intoarcem foaia si umplem cu crema conturul  pe invers.Amesteca untul cu zaharul, pana se obtine o crema. Adauga albusurile unul cate unul, apoi faina si cacaoa. Amesteca bine dupa fiecare.

Umplem cu aceasta crema un cornet de ornat si  facem pe hartia de copt ce ornamente vrem. Punem tava in congelator cam 20 minute, pana ce ornamentele se ingheata bine

In acest timp, ne apucam de facut blatul de piscot. Preincalzim cuptorul la 180 grade. Batem ouale cu zaharul 10-15min, apoi adaugam treptat faina pana la incorporare (din nou renunta la mixer si foloseste o paleta).

Scoatem tava de la congelator si turnam amestecul in tava, peste ornamentele inghetate si nivelam cat sa le acopere

Coacem pana cand se coloreaza frumos, aveti grija sa nu se arda! Cand e gata, scoatem tava din cuptor si lasam blatul sa se raceasca. Presaram cu zahar un prosop curat si intoarcem tava pe masa. Scoatem cu grija foaia de copt. 

Incepem sa taiem ornamentele astfel incat urarile sa fie scrise pe margine. De aici incolo am avut un ajutor de nadejde, sora mea, care a facut poze, fara ea mi-ar fi fost mult mai greu. S-a amuzat teribil cum taiam si masuram blatul :) vedeti mai jos



Montam inelul de tort la 24cm pe un platou, asezam jumatate din blatul preparat cu o zi inainte si apoi ornamentele

Urmeaza sa preparam mousse-ul de visine. Visinele fara samburi si cele din dulceata le mixam la blender, apoi punem pe foc pana se incalzeste putin, dupa care se ia de pe foc si se adauga gelatina hidratata anterior conform instructiunilor de pe ambalaj


Lasam la racit. Urmeaza sa batem frisca si sa o amestecam cu visinele

Insiropam blatul cu sirop din apa, zahar si dulceata de coji de portocale si asezam mousse-ul de visine


Dam tortul la frigider pana cand preparam crema de iaurt, eu l-am pus la congelator sa fiu sigura ca se intareste crema

Pentru crema de iarurt, batem bine frisca, adaugam iaurtul si dulceata de portocale

Scoatem tortul de la frigider, asezam a doua felie de blat, insiropam si punem crema de iaurt

Se orneaza dupa gust, eu aici nu prea am imaginatie, am folosit putina frisca. Se serveste rece a doua zi. Pofta buna!


Doriti sa fiti anuntat prin E-mail cand apar postari noi pe acest blog?

Introduceti va rog adresa dvs de E-mail:
Veti primi un E-mail cu un link pentru a va activa abonamentul.
Cautati si in Junk daca nu il primiti.
Blog Feed:http://feeds.feedburner.com/ReteteCulinareAdaptateDieteiBebelusuluiTau

Delivered by FeedBurner

2 comments:

  1. Foarte frumos ti-a iesit. E un tort tare bun. Multumesc pentru link. :) Succes la concurs.

    ReplyDelete
  2. Brandusa, multumesc de vizita si pentru apreciere! O zi frumoasa!

    ReplyDelete

TrimiteŇ£i un comentariu