Tuesday 27 December 2011

Vascul poate fi fatal

                     Sursa foto: http://gardenofeaden.blogspot.com/2011/12/what-is-mistletoe.html


M-am gandit ca poate acest articol sa fie folositor in special parintilor. Vascul este un semiparazit care creste in copaci (conifere si foioase), pomi fructiferi (pruni, meri). Frunzele si tulpinile vascului sunt foarte sanatoase, insa fructele, bobitele translucide, sunt foarte toxice. Vascul contine acetilcolina ce are efect antiseptic, indicata pentru combaterea sughitului spastic, persistent. Vascul mai contine vitamintele C si E si acid oleanolic (imunostimulator) si de asemenea are efecte citostatice. Aceasta este definitia gasita pe un site, va las mai jos linkul:
http://www.iploiesti.ro/vascul-norocos-si-sanatos

Este o planta foarte populara acum in prag de Sarbatori, in special ritualul sarutului sub vasc de la miezul noptii de Anul Nou. Insa consumarea vascului nu este recomandata, vascul avand reputatia de planta toxica/otravitoare. Cred ca toxicitatea vascului este putin cunoscuta din moment ce in preajma Sarbatorilor de iarna pietele sunt pline de crengi de vasc, oamenii cumpara si le agata in diferite locuri din casa pentru a le aduce noroc insa daca acestea sunt ingerate accidental, numai noroc nu iti mai aduc! Este valabil in special pentru parinti cu copii mici care pot gasi bobite cazute accidental sau pentru proprietarii de animale de companie.

Vascul este cunoscut ca o planta cu proprietati medicinale insa atentie vascul trebuie pregatit si folosit in anumite cantitati si la numite temperaturi. Altfel, devine toxic. Mai multe informatii despre utilizarea vascului, cititi urmarind linkul de mai jos http://www.iploiesti.ro/vascul-norocos-si-sanatos

Tot aici aflati ca de fapt unele tipuri de vasc sunt extrem de toxice. Vascul este medicament, insa se poate transforma foarte usor in otrava. De exemplu, vascul de plop, salcie, tei, nuc, frasin, artar, paltin sau salcam, din cauza diverselor interactiuni dintre planta si pomul-gazda, foarte toxic. Vascul medical este cel de pe mar, prun, gutui, par, mar paduret, pin si brad. De aceea nu este recomandat sa cumperi vasc medicinal de la taraba ci de la magazinele de tip plafar si sincera sa fiu nici macar de acolo, in Romania nimeni nu isi asuma nicio raspundere pentru produsele puse spre vanzare.

Daca totusi accidental se ingereaza vascul e bine sa stiti ca depinde de tipul de vasc ingerat si de partea ingerata. Sunt cateva specii de vasc. Specia  Phoradendron contine foratoxina care poate produce tulburari de vedere, stari de rau, dureri abdominale, diaree, schimbari ale tensiunii arteriale si chiar moarte. Specia Viscum contine un cocktail de chimicale, incluzand alkaloid tyramine, care produce cam aceleasi simptome. Desi vascul are intrebuinari terapeutice, consumarea accidentala a oricarei parti de planta (in special frunzele sau bobitele) sau consumarea ceaiurilor din planta poate produce toxiinfectie si chiar moarte. Daca se intampla sa fii ingerat accidental vasc sau suspectati copilul sau animalul de companie ca ar fi ingerat orice partea a plantei, este recomandat ca prima metoda de tratament sa luati un carbune medicinal despre care se stie ca absoarbe atat gazele intestinale cat si toxinele din alimente/plante consumate. Apoi daca apar si alte simptome, sa mergeti de urgenta la spital, fiecare minut conteaza. La Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu functioneaza una dintre sectiile importante de toxicologie si singura pentru copii din tara. Este inutil sa incercati sa apelati unul dintre numerele puse la dispozitie, suna in permanenta ocupat, cel mai bine este sa ajungeti la spital de urgenta cu copilul.

Multa sanatate!

Doriti sa fiti anuntat prin E-mail cand apar postari noi pe acest blog?

Introduceti va rog adresa dvs de E-mail:
Veti primi un E-mail cu un link pentru a va activa abonamentul.
Cautati si in Junk daca nu il primiti.
Blog Feed:http://feeds.feedburner.com/ReteteCulinareAdaptateDieteiBebelusuluiTau

Delivered by FeedBurner

Tuesday 6 December 2011

Friptura de ton


Ingrediente:

  • 1 lingurita seminte de coriandru
  • 3 catei usturoi
  • 1 lingura ulei
  • 3 linguri catina
  • sare, piper dupa gust
  • 700g de ton taiat in felii de aproximativ 2cm grosime 
Semintele de coriandru se zbrobesc intr-un mojar impreuna cu usturoiul si catina, se adauga uleiul, sare, piper. Se unge fiecare bucata de ton cu aceasta compozitie si se lasa la frigider la macerat peste noapte. Daca nu e suficient timp, macar o jumatate de ora.

A doua zi se incinge grill-ul/tigaia sau chiar gratarul si se frig bucatile de ton pe fiecare parte dupa preferinta. Pentru ca am servit fetitei, am lasat putin mai mult, am inteles ca tonul se poate pregati 45-60 secunde pe fiecare parte. 
Mare atentie totusi la varsta copilului, tonul fiind considerat un peste gras. Noi am servit friptura de ton alaturi de cartofi aromati la cuptor si zeama de lamaie. Reteta pentru cartofi va aparea putin mai tarziu pe blog. Pofta buna!

Doriti sa fiti anuntat prin E-mail cand apar postari noi pe acest blog?

Introduceti va rog adresa dvs de E-mail:
Veti primi un E-mail cu un link pentru a va activa abonamentul.
Cautati si in Junk daca nu il primiti.
Blog Feed:http://feeds.feedburner.com/ReteteCulinareAdaptateDieteiBebelusuluiTau

Delivered by FeedBurner