Despre diversificare

English Version
Diversificarea hranei bebelusului incepe odata cu varsta de 6 luni cand laptele matern sau formula de lapte praf nu mai furnizeaza suficienti nutrienti pentru dezvoltarea copilului. Alimentele, atat fructele cat si legumele, se introduc in meniul copilului treptat astfel incat in jurul varstei de 1 an sa poata sa manance aceeasi mancare ca si un adult.

Doresc sa impartasec experienta acumulata in diversificarea hranei fetitei noastre. Acest blog nu reprezinta un ghid pentru mamici, exista multe alte site-uri specializate pe nutritie infantila, ci prezinta pur si simplu modalitatea prin care noi am reusit ca incepand cu varsta de 9 luni sa putem gati aceeasi mancare pentru toti deoarece, trebuie sa recunoastem, preparerea dedicata pentru sugar este un lucru mai dificil.

Noi am inceput mai devreme de 6 luni sa ii dam supa de legume, adica la 5 luni si jumatate pana atunci fusese alaptata exclusiv la san . Eu aveam impresia ca nu o sa fie asa de greu, niciunul din noi doi nefiind pretentios la mancare, nici ca adulti, nici atunci cand am fost copii dar nu a fost asa deloc. Depinde foarte mult de copil, la unii este mai greu, altii accepta hrana solida fara probleme, ba chiar renunta singur la mesele de lapte in favoarea celei nou introduse. Fetita noastra pana la 7 luni a fost aproape 100% alaptata la san, foarte greu a acceptat diversificarea.

Vedeti mai jos cateva idei, e bine sa vorbiti si cu pediatrul vostru si sigur mai intrebati si alti parinti, mai cititi pe net.

6 luni:

Dimineata: masa de lapte

Ora 9-10: masa de fructe. Se incepe cu mar ras simplu, noi am inceput cu mar copt, fetita avand probleme cu refluxul gastro-intestinal. Ulterior am adaugat alte fructe cu sambure mare: caisa piersica, para amestecata cu suc de fructe proaspat, branza de vaci facuta in casa sau o lingurita de cereale corespunzatoare varstei.

Pranz: supa de legume, initial radacinoase care sunt cele mai inofensive: morcov, patrunjel radacina (nu verdeata!), pastarnac, telina. In 200 ml apa puneti la fiert cate putin din fiecare leguma, asa cam 2cm. E bine ca acum la inceput sa manance mancare proaspata facuta in ziua respectiva, restul il mancati voi sau il aruncati. Ar fi mai bine sa fierbeti cu capacul pus sa
ramana cat mai multe vitamine in supa. Dupa ce s-au fiert cat sa poata fi pasate, le bagati la blender, adaugati o lingurita de ulei de masline extra-virgin, NU puneti sare deloc si incercati sa ii dati. La inceput supa sa fie mai apoasa, apoi mai cresteti consistenta in fiecare zi adaugand la fiert mai multe legume pana cand ajungeti la piure de legume.

Dupa o saptamana cand sunteti siguri ca accepta bine supa, puteti adauga si alte legume gen praz o feliuta subtire, dovlecel o feliuta mica. Atentie la ceapa si cartof, provoaca gaze, mai incolo peste o luna. La fel dupa o saptamana adaugati carne fiarta mixata la blender (piept de pui sau vita/vitel initial) DAR nu fiarta cu legumele, carnea avand timpi de preparare diferiti. Proportia recomandata de legume/carne este 1 lingura de carne, 2 linguri de legume. Din supa respectiva ii dati cat vrea ea si restul mesei lapte.

Dupa masa de pranz si cea de fructe, restul meselor sunt de lapte.

7 luni:

Dimineata: masa de lapte

Ora 9-10: masa de fructe in care puteti adauga o lingurita de branza de vaci initial facuta in casa sau o lingurita de cereala corespunzatoare varstei.

Pranz: supa de legume in care puteti adauga in afara de carne si galbenus de ou fiert tare. Schema ar fi asa: incepeti cu un sfert de galbenus pe zi si cresteti treptat pana la maxim 2 galbenusuri pe saptamana. Ar trebui sa aveti asa: zile cu supa cu carne si zile cu ou, cert este ca nu trebuie sa treaca zi in care sa nu aiba carne sau galbenus. Are nevoie de fier. Nu dati albus de ou pana la varsta de 1 an pentru ca este alergenic. In supa mai puteti adauga ceapa, cartof, cartof dulce, ardei gras fara coaja si pulpa de rosie. Atentie sa urmati regula recomandata de medici: cate un aliment la 2 zile pentru a observa reactii adverse: voma sau scaun modificat. Nu cred sa
fie probleme dar sa stiti de lucrul asta. La noi nu a fost nicio reactie deosebita.

Fara sare deocamdata.

Ora 17 : iaurt simplu sau iaurt cu o lingurita de branza de vaci

Restul meselor de lapte.


Cam atunci cand ajunge la 8 luni (adica 2 luni de diversificare) a cam gustat din toate legumele pe care le mancati si voi. Mai introduceti in supa, care ulterior cu cresterea consistentei va deveni piure de legume, brocoli, branza de vaci o puteti amesteca cu piure de legume. Oricum o sa observati ce ii place, in ce combinatii daca nu ii place ceva nu insistati.

Incepand cu varsta de 8 luni si jumatate puteti face ciorba pentru toti din casa cu bulion/pasta tomate si chiar bors facut in casa fiert in prealabil, sau orice mancare gatiti de obicei, atentie fara alimente interzise copiilor si fara prajeli, indiferent de ce spun bunicii, stra-bunicii sau matusile cu "experienta".

Mi-am propus ca in cadrul acestui blog sa prezint cateva idei din retete deja cunoscute dar adaptate astfel incat sa le poata manca si un bebelus incepand cu varsta de 8 luni asa cum este si copilul meu. Acest blog va creste odata cu fetita mea.

Doriti sa fiti anuntat prin E-mail cand apar postari noi pe acest blog?

Introduceti va rog adresa dvs de E-mail:
Veti primi un E-mail cu un link pentru a va activa abonamentul.
Cautati si in Junk daca nu il primiti.
Blog Feed:http://feeds.feedburner.com/ReteteCulinareAdaptateDieteiBebelusuluiTau

Delivered by FeedBurner