Friday 17 May 2013

Paine cu tarate (II)



Ingrediente:
  • 750g faina alba 000
  • 50g faina de secara
  • 200g faina integrala de grau
  • 150g amestec de tarate de grau si Fibre Tranzit
  • 2 plicuri de drojdie uscata(14g drojdie uscata)
  • 600ml apa calduta 
  • 2 linguri de zahar brun
  • 1 lingura de sare
  • 3 linguri de ulei de porumb
Imi place aproape de fiecare data cand fac paine sa folosesc diferite combinatii. Acum am incercat o paine cu un aport mai mare de tarate. Intr-un castron incapator amestecam cele 3 tipuri de faina, taratele si drojdia uscata. Intr-o cana dizolvam sarea, zaharul cu apa calda si turnam peste ingredientele uscate adaugand in jur de 600ml de apa calduta. Eu am mai adaugat in plus de cele 600ml, 3 linguri de apa. Incepem sa omogenizam, apoi adaugam treptat uleiul framantand aluatul. Asa cum am mai spus si la cealalta paine cu tarate, o sa obtinem un aluat omogen, mai dur decat un aluat de paine din faina alba.

Se lasa la dospit la un loc cald timp de 1h dupa care se dau forme painicilor dupa preferinta, eu am facut mai multe paini de dimensiuni medii-mici pe care le-am lasat la dospit 30min. Se lasa painea la copt in cuptorul preincalzit la 200 grade Celsius pana ce se rumenesc frumos.
Pofta buna!

Doriti sa fiti anuntat prin E-mail cand apar postari noi pe acest blog?

Introduceti va rog adresa dvs de E-mail:
Veti primi un E-mail cu un link pentru a va activa abonamentul.
Cautati si in Junk daca nu il primiti.
Blog Feed:http://feeds.feedburner.com/ReteteCulinareAdaptateDieteiBebelusuluiTau

Delivered by FeedBurner

Wednesday 15 May 2013

Pavlova cu crema de vanilie


Ingrediente:

>> blat bezea:
  • 4 albusuri
  • 6 linguri cu varf de zahar pudra cu aroma de vanilie
>> crema vanilie:
  • 4 galbenusuri
  • 4 linguri rase faina
  • 4 linguri zahar brun
  • 400ml lapte
  • esenta de vanilie
>> pentru decor: fructe la alegere

Aceasta prajitura am avut-o ca desert pe masa de Sf Pasti, alaturi de cozonacul pregatit de mama.
Pentru blatul de bezea, am batut albusurile spuma cu zaharul pudra. Apoi pe o foaie de copt am format un cerc de diametru 26cm si am montat bezeaua. A fost prima data cand realizez acest desert asa ca blatul nu a iesit asa aspectuos *_*

Blatul de bezea se pune in cuptorul incalzit la minim, cu usa intredeschisa, puneti o lingura de lemn sa tineti usa usor deschisa si lasati 1-2h in functie de cuptor pana cand se intareste bezeaua, atentie nu trebuie sa se rumeneasca, trebuie sa fie doar crocanta la exterior si interiorul sa ramana moale.

Pana cand se coace blatul, ne ocupam de crema. Amestecam intr-un castron cele 4 galbenusuri, impreuna cu faina si zaharul brun. Punem laptele pe foc si cand se incalzeste putin, turnam peste amestecul din castron amestecam energic avand grija sa nu faca cocoloase si apoi punem pe foc din nou cu flacara la minimum amestecand continuu. Atentie, nu trebuie sa fiarba, folosim un tel de tip para sa amestecam incontinuu pentru ca altfel se taie crema. Se ia de pe foc cand capata consistenta unei budinici. Se ia de pe foc, se aromatizeaza cu esenta de vanilie si se lasa la racit. Cand este complet rece se amesteca cu 150ml frisca batuta.

Blatul de bezea copt se aseaza pe un platou de servire, apoi acoperim cu crema si decoram cu fructe proaspete sau putin caramelizate.
Se serveste rece. Pofta buna!

Doriti sa fiti anuntat prin E-mail cand apar postari noi pe acest blog?

Introduceti va rog adresa dvs de E-mail:
Veti primi un E-mail cu un link pentru a va activa abonamentul.
Cautati si in Junk daca nu il primiti.
Blog Feed:http://feeds.feedburner.com/ReteteCulinareAdaptateDieteiBebelusuluiTau

Delivered by FeedBurner

Tuesday 14 May 2013

Mustar de casa


Ingrediente:
  • 55g seminte de mustar
  • 80ml otet din mere si miere
  • 80ml apa
  • 1 lingura de miere de albine
  • 1 lingurita de pudra de turmeric
  • 1/2 lingurita de sare
  • putin piper negru macinat
  • 2-4 linguri apa calda, numai daca este necesar la mixare
  • optional: 1-3 lingurite de hrean (eu nu am pus)
M-am decis sa incerc o reteta de mustar pentru ca fetita mea il adora cu friptura, chiftele si snitele iar marea majoritate a sortimentelor de mustar din comert contin colorant de tipul betacaroten, riboflavina sau agenti de ingrosare. Reteta la care m-am oprit este aceasta cu mici ajustari. Putine ingrediente si foarte usor de realizat.

Am pus toate ingredientele intr-un borcan de sticla, mai putin cele 2-4 linguri de apa calda, am omogenizat pana la dizolvarea mierii, l-am acoperit cu capac si l-am lasat la temperatura camerei 3 zile.

Dupa 3 zile am folosit blenderul vertical si am omogenizat bine.

Initial este foarte iute asa ca se mai lasa la temperatura camerei pentru a-si pierde din iuteala gustand din el zilnic sa vedeti cand capata iuteala dupa gustul dvs. Eu l-am lasat 4 zile si apoi l-am bagat la frigider, aproape isi pierduse de tot iuteala dar depinde de gustul fiecaruia. Se tine la frigider si se consuma cu multa pofta alaturi de mancarurile preferate!


Doriti sa fiti anuntat prin E-mail cand apar postari noi pe acest blog?

Introduceti va rog adresa dvs de E-mail:
Veti primi un E-mail cu un link pentru a va activa abonamentul.
Cautati si in Junk daca nu il primiti.
Blog Feed:http://feeds.feedburner.com/ReteteCulinareAdaptateDieteiBebelusuluiTau

Delivered by FeedBurner

Thursday 2 May 2013

Paine cu tarate


Ingrediente:
  • 200g faina alba tip 000
  • 100g faina integrala de secara
  • 100g faina integrala de grau (Grau Intreg)
  • 50g Fibre tranzit
  • 50g tarate de grau
  • 1 plic de drojdie uscata(7g)
  • 300-350mlml apa
  • 1 lingura de zahar brun
  • 1 lingurita de sare
  • 4 linguri de ulei de soia
Punem intr-un vas cele 3 tipuri de faina, fibrele si taratele de grau. Din acest amestec luam 2 linguri pe care le oparim cu 200ml apa fierbinte la care adaugam 1 lingura de zahar brun si lasam la racit 20min. Peste restul de ingrediente uscate adaugam drojdia uscata si omogenizam. Dupa ce au trecut cele 20min, punem amestectul peste ingredientele uscate, mai adaugam 100-150ml de apa sau mai mult incat sa obtinem un aluat omogen, mai dur decat un aluat de paine din faina alba. Framantam pana cand devine un aluat care nu se mai lipeste de vas si de maini, eventual in functie de tipul de faina, mai adaugati apa sau putina faina alba.

Se lasa la dospit la un loc cald timp de 45min, oricum nu va creste foarte mult. Apoi punem aluatul intr-o forma de chec/cozonac si se mai lasa la dospit 30min si se pune in cuptorul preincalzit la 220 grade Celsius pentru 30min pana cand se rumeneste.
Se portioneaza dupa racire completa. Pofta buna!

Doriti sa fiti anuntat prin E-mail cand apar postari noi pe acest blog?

Introduceti va rog adresa dvs de E-mail:
Veti primi un E-mail cu un link pentru a va activa abonamentul.
Cautati si in Junk daca nu il primiti.
Blog Feed:http://feeds.feedburner.com/ReteteCulinareAdaptateDieteiBebelusuluiTau

Delivered by FeedBurner